Scrum in ‘gewoon’ Nederlands Deel 6: De Scrum Master

Merel van de Wiel
3 min readOct 25, 2022

Dit is deel 6 van Scrum in ‘gewoon’ Nederlands. Vandaag vertel ik je over de Scrum Master.

In het artikel over het Scrum Team schreef ik dat er iemand in dat team zit die de verantwoordelijkheid van ‘Scrum Master’ heeft. Deze rol wordt vaak niet goed begrepen omdat er eigenlijk in andere manieren van werken geen vergelijkbare rol is. Vaak denken mensen daarom onterecht dat een Scrum Master hetzelfde is als een projectleider. Dat is het zeker niet. Het team is zelfsturend en daarom voeren de teamleden veel van de oorspronkelijke taken van een projectleider samen uit. Denk dan bijvoorbeeld aan planning en voortgang bewaken. Omdat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, is er niet meer één persoon nodig die stuurt en controleert. Maar wat doet een Scrum Master dan wel?

De Scrum Master is een ‘meester’ van Scrum

‘Scrum Master’ betekent in het Nederlands letterlijk ‘Scrum Meester’. De Scrum Master is dus een ‘meester’ van Scrum. Niet zoals een schoolmeester maar met de betekenis van iemand die een vak goed beheerst, iemand die bekwaam is ofwel meesterschap heeft bereikt. Er is hier expres gekozen voor deze misschien wat ‘gekke’ woord omdat de bedenkers van Scrum wilden benadrukken dat het écht iets anders is dan de rollen die we al kennen. Overigens mag je jezelf als beginnend Scrum Master ook gewoon ‘meester’ noemen ;)

Dit meesterschap zie je terug in de twee belangrijkste verantwoordelijkheden van de Scrum Master. Bij de ene verantwoordelijkheid ligt de focus op de organisatie waarbinnen de Scrum Master werkt. Bij de andere verantwoordelijkheid ligt de focus op het Scrum Team.

Focus op de organisatie

De eerste is het opzetten van Scrum. Dit doet de Scrum Master door iedereen in de organisatie (dus ook het Scrum Team) te helpen om Scrum te begrijpen en toe te passen. Dit kan de Scrum Master bijvoorbeeld doen door trainingen en workshops te geven, het leiden of adviseren bij veranderingen binnen de organisatie, in gesprek te gaan met belanghebbenden en het oplossen van blokkades tussen belanghebbenden en de Scrum Teams.

Focus op het Scrum Team

De tweede is de effectiviteit van het Scrum Team. De Scrum Master dient ervoor te zorgen dat het Scrum Team zo effectief mogelijk kan werken. Dit kan diegene doen door bijvoorbeeld het team te coachen in zelfsturing, ze te helpen focus aan te brengen, te zorgen dat belemmeringen in de voortgang van het Scrum team worden opgelost, de Product Owner te helpen door het vinden van technieken die hem helpen bij zijn product management en het begeleiden van samenwerking met belanghebbenden.

Van de Scrum Master wordt dus verwacht dat diegene de organisatie en het Scrum Team helpt met het opzetten, begrijpen en uitvoeren van Scrum.

Een week in het leven van een Scrum Master

Nu kan ik me voorstellen dat dit nog wat vaag is en dat je denkt: wat doet die Scrum Master dan precies de hele dag? Dat snap ik helemaal! Daarom schreef ik eerder een blog over een week in het leven van een Scrum Master.

Nu we alle verantwoordelijkheden in het Scrum Team hebben behandeld (Product Owner, Ontwikkelaars en Scrum Master), lees je in het volgende artikel over het ‘hart’ van het Scrum Team: de Scrum Waarden. Wil je dit niet missen? Volg me dan even op Medium, dan krijg je een seintje als er een nieuwe post online komt.

Eerder verschenen in deze serie:

Deel 1: Het ontstaan van Scrum

Deel 2: Project versus Product

Deel 3: De Product Owner

Deel 4: Het Scrum Team

Deel 5: De Ontwikkelaars

--

--